Ce ochelari 3D alegem: 3D activ versus 3D pasiv

TCO a publicat pe ieri un studiu comparativ cu privire la ochelarii 3D folosiţi cu televizoarele capabile să producă imagini tridimensionale. Rezultatul doar confirmă lucruri deja ştiute dar este bine că o voce independentă se face auzită în mijlocul războiului de declaraţii dintre Samsung şi LG.

Există două tipuri de implementare a tehnologiei 3D la televizoarele: una care se bazează pe ochelari activi (Panasonic, Samsung) şi alta care foloseşte ochelari pasivi (LG). Studiul TCO analizează performanţele celor două tipuri de ochelarii 3D în ce priveşte trei aspecte esenţiale: aşa numitul “cross-talk”, luminozitatea ecranului şi rezoluţia în modul 3D. În continuare detaliez fiecare din aceste aspecte.

 

1) Dublarea imaginii relativ la unghiul de vizionare

Imaginea 3D este formată prin suprapunerea a două cadre uşor diferite – unul pentru fiecare ochi. O problemă comună la vizionarea de filme 3D este faptul că în funcţie de poziţia din care priveşti ecranul, poate apărea fenomenul de suprapunere imperfectă a celor două cadre, ceea ce produce dublarea imaginii, în engleză numită “cross-talk”.

Studiul TCO arată că ochelarii pasivi pot produce foarte uşor acest efect. Punctul perfect de vizionare este obţinut atunci când linia trasată de la ochi la ecran face un unghi drept cu televizorul. Este suficient să priveşti ecranul un pic mai de sus sau mai de jos faţă de centrul ecranului ca să apară un pronunţat efect de “cross-talk”.

Dacă vrei să îţi iei un TV 3D de la LG ai deci în vedere că trebuie să acorzi atenţie specială locului în care îl aşezi. Evită să pui televizorul prea sus pe perete, sau dacă îl pui sus, ai grijă să îl înclini corespunzător astfel încât să priveşti exact în centrul ecranului.

2) Luminozitatea

Ochelarii activi reduc de trei ori luminozitatea ecranului, faţă de cei pasivi. Deci pe un Samsung 3D vei avea luminozitate de 3 ori mai mică decat pe un LG 3D.

Deşi divizia de marketing de la LG face mare caz de acest lucru, eu cred că nu afectează prea mult experienţa de vizionare. Televizoarele din ziua de azi sunt oricum capabile să producă prea multă lumină. De fapt toţi ţinem televizoarele cu luminozitatea reglată la mai puţin de 50%, altfel privitul la televizor mai mult de 10 minute ar deveni insuportabil.

Totuşi la o comparaţie cu calibrare perfectă a ercanului, probabil că un 3DTV cu ochelari pasivi va fi mai luminos decât unul cu ochelari activi.

3) Rezoluţia imaginii în modul 3D

Ochelarii pasivi datorită limitării inerente acestui tip de tehnologie, produc o rezoluţie verticală înjumătăţită. TCO confirmă în studiul lor acest lucru.
Un Blu-Ray 3D privit pe un LG 3D va avea o rezoluţie nu tocmai FULL HD.

Este ştiut că pentru unele persoane vizionarea de filme 3D este obositoare şi produce dureri de cap. Studiul TCO nu abordează problema dar menţionează că “acesta este un aspect interesant de investigat”.

Observaţie: În studiul TCO se are în vedere doar vizionarea de semnal video 3D. Observaţiile de mai sus nu se aplică deci la semnalul 2D care nu presupune folosirea ochelarilor.

TCO Development este o companie independentă din Suedia care oferă certificarea TCO. Certificatul TCO defineşte uşurinţa în utilizare, consumul de energie şi performanţele tehnice ale echipamentelor de birou în principal dar şi ale altor produse electronice.

Sursa: http://hdgadget.ro , TCO Development 



Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Cauta

Autenficare / Inregistrare